Лазаровден е!

Лазаровден се чества в навечерието на Цветница. Празникът е изпълнен с прекрасно пролетно настроение. Днес хората с радост посрещат Лазаровден и се приготвят за светлите Великденски празници.

Честит имен ден на всички с имената Лазар, Лазо, Лъчезар, Лазарин, Лазара, Лазарина! Нека всеки с това име е здрав, щастлив и с ведър дух!

Със статията ще Ви припомним традициите и обичаите за празника.

През 2019 г. Лазаровден се празнува на 20 април.  На този ден си спомняме чудото, извършено от Спасителя – възкресението на неговия приятел Лазар. Исус Христос преди да отиде в Ерусалим съживява Лазар, на четвъртия ден след погребението му. Присъстващите, които стават свидетели на това събитие, повярват в Христос.

Това са библейските факти, но днес Лазаровден е един символичен празник – той носи много позитивен дух и кара хората да мечтаят.

Исус Христос показва на хората, че с победата над смъртта, вярата и надеждата могат да победят всяка физическа болка и страдание. В събота се внасят пресни върбови клони в Божия  храм и те остават през нощта там. Свещеникът изпълнява обредите за освещаване на върбовите клонки рано сутринта и те се раздават на Цветница в църквата на вярващите.

В България обичаят лазаруване в миналото е бил нещо специално.

Моми и малки момичета от шест до дванадесет години ходят на малки групи по домовете и пеят специални лазарски песни. Една от тях обикновено е “булката” и носи кошница за лакомства и подаръци. Лицето й е покрито с бял воал. Хората даряват лазарките  с подаръци: сурови яйца, орехи, плодове и дребни монети. Днес този интересен обичай се изпълнява от самодейци и фолклорни групи. Наистина традицията е жива.

В Кипър има друга традиция: в събота, на Лазаровден се организира шествие на деца с палмови клонки в ръцете и те обикалят по къщите в града. Шествието е водено от момче, украсено с червени макове и жълти маргаритки. То представлява Лазар. Децата пеят песни за възкресението на Лазар. Неговото име е символ на здраве и дълголетие.

И още…погрижете се трапезата на този свят ден да е богато отрупана. Задължително трябва да има пролетна баница с лапад, лазарски “плитки”, свежа зелена салата и сушени фурми. Вареното жито се раздава в памет на покойниците.

Постното меню дава опции с различни вариации от салати, пролетни ястия с ориз, коприва, гъби, картофи… Със сигурност, в ресторант TozziOnzzi може да се поглезите на този празник с разнообразни пресни салати и чудесно вино!

Честит Лазаровден! Нека душите ни се радват на пролетта!

 

Вашият коментар

*