Цветница – празнуват хора с цветни име

На 21 април 2019 година – отбелязваме Цветница, това е последната неделя преди Великден. Цветница е един от най-радостните и ярки православни празници.

На този ден православните християни  отбелязват подобаващо влизането на Исус Христос в Йерусалим. Цветница не е постоянна дата  и е сменящ се църковен празник, който зависи от датата на Великден. След това започва последната Страстна седмица на постите преди Великден.

Защо този ден се свързва с върбови клонки?

Влизането на Исус в Йерусалим  според Библията е било истински празник. Всъщност върбовите клони, символизират палмовите листа, с които жителите на Ерусалим посрещат Христос, прославяйки Спасителя като дългоочакван Месия. Традицията повелява върбовите клонки  да са в църквата по време на цялата нощ и се освещават в там сутрин. Осветената върба се внася в дома и се поставя близо до иконата.

Особено ценена и почитана е върбичката, осветена на Цветница.

Според църковната традиция, цяла година осветената върба трябва да стои там, за да защитава къщата от пожари и нещастия, а собствениците – от болести. Тя също символизира и плодородието.

Според православната традиция е забранено да се работи на Цветница – всеки физически труд (почистване, миене, занимания в градината) и шиене, плетене и дори ръкоделие са строго забранени.

На Цветница е важно човек да има светли мисли и радостно настроение.

Поверието гласи, че дъждът е добър знак на Цветница за добра реколта.

Цветница е чудесен повод да се събере семейството, на този ден се посещават възрастни роднини, но не се организират празници.  Разрешена е консумацията на риба и вино. Човек трябва да се опита да се отдалечите от шума и суетата, да се изчисти духовно.

На кого да пожелаем: „Честит имен ден!“?

Със сигурност, списъкът е много дълъг, защото има чудесни цветни имена…

И все пак – нека са здрави, щастливи и усмихнати днешните именници: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Зарадвайте именниците с подарък и саксия с цвете, защото се смята, че то ще донесе просперитет и щастие. И може да сюрпризирате Вашия именник като го поканите в ресторант TozziOnzzi – пролетното меню е очарователно.

В наше време не всички обичаи и традиции на Цветница се спазват, но на този ден вярващите  винаги посещават църква и си пожелават здраве и благополучие.

Бъдете здрави, със светли мисли в очакване на Великден!

Вашият коментар

*